“Érdemes csatlakozni és versenyezni!” – Dr. Gyömörei Tamás

  • Home
  • esport
  • “Érdemes csatlakozni és versenyezni!” – Dr. Gyömörei Tamás

Az első Széchenyi István Egyetemi League of Legends Kupa 2019. október 15-én a Kari Napok keretein belül kerül megrendezésre professzionális E-Sport környezetben, az egyetem aulájában.

Úttörő vállalkozás ez a Széchenyi egyetem részéről. Kíváncsiak voltunk rá, mit gondolnak az e-sport és a klasszikus sportok kapcsolatáról, hiszen ez nagyon megosztó kérdés mind a mai napig, ill. milyen terveik vannak az egyetemi e-sportok világában.
Ezekről a kérdésekről faggattuk Máté Esztert, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét és Dr. Gyömörei Tamást a Széchenyi István Egyetem Testnevelési és Sportközpontjának vezetőjét, a SZESE elnökét.

Mennyire érdeklődik egy mai fiatal az egyetem, ill. a HÖK által szervezett szabadidős és e-sport tevékenységek iránt?

„A hallgatók aktivitása a szorgalmi időszakban a legnagyobb, ekkor tartózkodik a legtöbb hallgató Győrben, így a HÖK által biztosított szabadidős programokon is ezen időszakban vesznek részt magas számban. Egy közös bográcsozással a Duna-parton nem érhet fel semmi, hiszen rengeteg barátság született már e helyszínen, ezért is tölti idejét rendezvényeinken minden alkalommal több, mint 300 hallgató. A Győri közösséget és összetartást az is erősíti, hogy a központi campuson több, mint 2000 hallgatónak ad otthont a kollégium. A digitalizált közösségek folyamatosan növekednek, így egyre gyakrabban előfordul, hogy inkább a laptopot választják kikapcsolódásként, de a legtöbb rendezvényünkre még mindig szívesen látogatnak el a hallgatók.

Az online versenyek térhódítása egyre nagyobb. A HÖK a korábbi években rendezett már különböző e-sport versenyeket Kari Napokon és SZEN-en is, amiken nagyon szép számban vettek részt a hallgatók. Az érdeklődés szerintem magas a professzionalitás iránt, főleg azon hallgatók részéről, akik szabadidejüket is szívesen töltik e tevékenységgel a tanulás mellett.”– válaszolta Máté Eszter.

Dr. Gyömörei Tamást pedig arról kérdeztük, miért érzi úgy az egyetem, hogy helye van az e-sportnak a campus falai között?

Az e-sport érdekes, izgalmas, jelenben még különleges, számomra. Elnökségünk számára ugyan kevésbé ismert sportolásról van szó, azonban annyit természetesen tudunk, hogy a fiatalok nagy tömege űzi és rövid idő alatt igazi látványsportággá fejlődött.

Az e-sport Szakosztály megalapításával mindenképpen jelezni kívánjuk hallgatóinknak és az akadémiai világnak, hogy “képben vagyunk” várjuk a nálunk jóval felkészültebb hallgatókat az egyetemi e-sport versenyzésre, hiszen igazi sportinnovációnak és a “Digitális Egyetem” koncepcióba illeszkedőnek tekintjük az elektronikus sportolást. Szeretnénk kezdeményezői lenni egy országos, később nemzetközi egyetemi bajnokságnak, éppen ezért az egyetemek mellett megindítottuk az “E” kapcsolatfelvételt az országos szövetségek, elsősorban  a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség felé.  Az induláshoz kiemelt támogatást kaptunk a Széchenyi István Egyetemtől és Győr városától is pozitív fogadtatást tapasztaltunk, így további bátorítást nyertünk építkező munkánkhoz. Remélhetőleg hamarosan bizonyíthatjuk hallgatóinknak, hogy érdemes csatlakozni és versenyezni a Széchenyi István Egyetemen ebben a sportágban is.”

 

Tervezik a bajnokság bővítését új játékokkal, ill. számolnak a többi egyetem esetleges bevonásával?

„Természetesen, gondolkodunk a játékok kibővítésén. Szeretnénk minél több hallgatónkat foglalkoztatni ebben a friss sportágban, ezért is gondoltuk, hogy egy csapatjátékkal, mint a League of Legends, indítjuk útjára az e-sport életet egyetemünkön. A jövőben ugyanakkor további játékokkal szeretnénk bővíteni a SZE e-sport kupa menetrendjét, ilyen lehet a virtuális labdarúgás és kosárlabda, a Fifa és az NBA. 

Itt azonban nem szeretnénk megállni, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel, valamint a Magyar E-sport Szövetséggel együttműködve mindenképpen tervezzük a ország számos egyetemének e-sport szakosztályát is bevonni a projektbe. Ezt az is mutatja, hogy a jövő évben, országos egyetemi e-sport kupa megrendezését tűztük ki célul.”

 

Hogy látja, a klasszikus sportok mellé csatlakozhat az e-sport tömegsportként?

’Komoly szabályrendszerek mentén működik, van “figyelő” közönség, vannak szurkolók, drukkerek, vannak csapatok, vezetők, szponzorok, szakkommentátorok, ligák a legamatőrebbtől a legprofibbig. Leginkább a technikai sportokhoz hasonlítható, hiszen amellett hogy van mentális és fizikai megterhelés (nem feltétlenül mozgáshoz kötött), mindenképpen fontos, hogy milyen minőségű gépekkel versenyeznek, milyen „vas” van alattuk. Ezen tények abba az irányba mutatnak, hogy tömegsportként is tekinthetünk a versenyszerűen videojátékot űzőkre.”

Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...